ECAV.sk

Cirkevné zbory ECAV na Slovensku Rim. Brezovo a Rim. Baňa

...ale premeňte sa obnovením mysle... (Rímskym 12, 2)

Kňazská správa 2019

/Správa vznikla spojením dvoch kňazských správ Cirkevných zborov ECAV na Slovensku Rimavské Brezovo a Rimavská Baňa/

Odpovedajúc Ježiš riekol: Či neboli očistení desiati? A kde sú deviati? (L 17,17)


Milí bratia a sestry,

prečítaný biblický verš je súčasťou príbehu o udravení desiatich malomocných. Všetci boli udravení, ale len jeden sa vrátil a poďakoval Ježišovi. Tento príbeh je pre nás výzvou učiť sa každodenne ďakovať Pánu Bohu a byť príkladom vďaky pre ostatných.

Po roku sa opäť stretávame na výročnom zborovom konvente, aby sme zhodnotili našu doterajšiu prácu v cirkevnom zbore. Pri pohľade na duchovné i hospodárske aktivity v roku 2019 musíme vskutku vzdať Pánu Bohu česť poďakovaním za všetky Jeho dobrodenia. Dr. Martin Luther hovorí, že tak máme robiť s radosťou a ochotne, pretože nás to nestojí veľa námahy. „Lebo, čo ti len môže uškodiť, keď sa vrátiš k Bohu a povieš: Ach, Pane dal si mi zdravé oči, zdravé ruky a nohy, toto aj tamto si mi dal. Ďakujem Ti za to zo srdca, lebo je to skutočne Tvojim darom. Preto, keď chcete byť zbožnými kresťanmi, naučte sa, aby ste boli vďační najprv Bohu, nášmu milostivému Otcovi v nebi, ktorý darúva a zachováva telo i život, a potom dáva všetko, čo patrí k večnému životu. Potom buďte vďační aj vašim rodičom, priateľom, susedom a všetkým, ktorí vám preukázali dobro a preukazujte im dobro tiež, aby ste sa tam, kde to hneď nemôžete odplatiť skutkami, preukázali aspoň slovami ako ľudia vďační a priateľskí."

Vďaka dobre padne Bohu, druhému človeku i nám, preto je súčasťou aj tejto výročnej kňazskej správy. Pozrime sa teda bližšie na duchovný a hospodársky život v našom cirkevnom zbore v roku 2019 a ďakujme za všetky dobrodenia. Amen.


Bohoslužobný život (CZ má 97 členov) - Rimavské Brezovo


Hlavné služby Božie (SB)


V 1. a v 3. nedeľu sa SB konali v Rimavskom Brezove. Spolu 29 - krát. V 2. nedeľu v Likieri. Spolu 13 - krát. V Kyjaticiach sa SB konali 4 - krát s Večerou Pánovou (Veľká noc, Svätodušné sviatky, Reformácia, Vianoce). Spolu teda 46 - krát. Ďakujem s. Emílii Kališkovej, manželom Cikraiovým, br. kurátorovi Štefanovi Mišečkovi ako aj ostatným nemenovaným členom cirkevného zboru za starostlivosť (upratovanie, kúrenie, zvonenie) o kostoly a zborovú miestnosť.


Ďakujem staršej i mladej generácií za čítanie pašií počas posledných nedieľ pôstneho obdobia ako aj za prípravu veľkonočného a vianočného programu.


Priemerná účasť na službách Božích (SB) bola: v Rimavskom Brezove 11 ľudí (330), v Likieri 13 ľudí (164), v Kyjaticiach 16 ľudí (65). Počas celého roku sa v Evanjelickom a. v. cirkevnom zbore Rimavské Brezovo a v jeho filiálkach zúčastnilo na hlavných službách Božích 559 ľudí, čo je o 83 ľudí viac ako v roku 2018.


Bohoslužobný život (CZ má 132 členov) - Rimavská Baňa


Hlavné služby Božie (SB)


SB v Rim. Bani (21x) a v Rim. Zalužanoch (14 x) sa konali striedavo. V 1. nedeľu sa SB konali v Lehote (15 x). V 3. nedeľu v Rimavici (10 x). Spolu bolo odslúžených 60 hlavných služieb Božích + 1 adventné a 4 pôstnych večierní, spolu teda 65 služieb Božích v matkocirkvi a vo filiálkach.


Ďakujem br. Vladimírovi Macovi, br. Petrovi Slovákovi, s. Zuzane Vajdíkovej, manželom Ivanovým, s. Dane Medveďovej, s. Janke Ďurišovej, manželom Mackovým, manželom Černákovým, s. Alene Dráždikovej, s. Nelke Sojkovej, s. Želmíre Dugátovej ako aj ostatným nemenovaným členom cirkevného zboru za starostlivosť (upratovanie, kúrenie, zvonenie) o kostoly ako aj o budovu bývalého Ev. farského úradu v Rim. Bani. Ďakujem aj Obci Rimavské Zalužany za poskytovanie obecných priestorov na bohoslužobné účely v roku 2019.


Priemerná účasť na službách Božích (SB) bola: v Rimavskej Bani 11 ľudí (233), v Rimavských Zalužanoch 10 ľudí (140), v Lehote 15 ľudí (223) a v Rimavici 14 ľudí (144). Počas celého roku sa v Evanjelickom a. v. cirkevnom zbore Rimavská Baňa a v jeho filiálkach zúčastnilo na hlavných službách Božích 740 ľudí.


Pôstne večierne boli 2x v Rim. Zalužanoch a 2x v Lehote nad Rimavicou s účasťou 8 ľudí.


Adventné večierne boli 1x v Rimavskej Bani s účasťou 3 ľudí.


SB v roku 2019 = 46 + 65 = 111


Vnútromisijná činnosť


Deti, dorast, mládež ako aj starší členovia cirkevných zborov sa v roku 2019 zúčastnili a aktívne zapojili do príprav i organizovania:

·         Konfirmácie

·         Detského denného tábora: Výstup na vrchol

·         15. výročia organizovania detského denného tábora

·         Opekačky

·         Gulášu pre presbyterov

·         Inštalácii Mgr. Radima Pačmára, PhD.

·         Spoločného výletu na Horehronie

·         Odkrytie pamätnej tabule

·         Rozlúčkových služieb Božích s Mgr. Vladimírom Vančíkom

·         Veľkonočného a vianočného programu


V krátkosti priblížim jednotlivé akcie:


Konfirmácia


2. júna 2019 sa konala slávnosť konfirmácie v Evanjelickom kostole v Rimavskom Brezove. Medzi dospelých členov evanjelickej a. v. cirkvi boli prijaté Martina a Katarína Kožiakové. 17. novembra 2019 sa konala slávnosť konfirmácie v Evanjelickom kostole v Lehote. Medzi dospelých členov evanjelickej a. v. cirkvi bol prijatý Ladislav Viktor Bálint. Ladislavovi i dievčatám blahoželám a vyprosujem pre nich Božiu múdrosť a vedenie.


Detský denný tábor


Druhý júlový týždeň prebiehal v Rimavskom Brezove detský denný tábor. Témou tábora bol Výstup na vrchol. Deti spoznávali každý deň jeden biblický vrch (Mórija, Sínaj, Karmel, Vrch Premenenia, Golgota). Spoločne hrali tematické hry, rôzne zážitkové aktivity a boli súčasťou každodenných tvorivých dielní. Na konci tábora deti spolu s vedúcimi pripravili program pre rodičov, ktorý bol v zrekonštruovanom Evanjelickom kostole v Rimavskom Brezove.


Ďakujem Pánu Bohu za požehnanie a ochranu počas tábora.

Ďakujem aj:

·         pani kuchárke Gizele Mihálikovej

·         vedúcim: Karinke Antalovej, Mirke Pačmárovej, Aďke Vranskej, Dávidovi Germánovi a Stankovi Brožovi

·         sponzorom: Obci Rimavské Brezovo, starostovi Ivanovi Antalovi z Lehoty nad Rimavicou, reštaurácii Koliba - Hnúšťa


15. výročie organizovania detského denného tábora


V roku 2019 sme si spolu s deťmi pripomenuli 15. výročie organizovania detského denného tábora v Rimavskom Brezove. Krásne výročie sme oslávili tortami, piesňami a hrami.


Opekačka


Poslednú augustovú sobotu mali deti a mládež z brezovského a banského zboru, ktoré sa už vrátili z dovoleniek, spoločnú opekačku. V nedeľu prijali spolu s dospelými - vyučujúcimi členmi cirkevného zboru požehnanie na začiatok školského roka 2019/2020.


Guláš pre presbyterov


V septembri 2019 sa presbyteri z Cirkevných zborov ECAV na Slovensku Rimavské Brezovo a Rimavská Baňa stretli pri spoločnom guláši. Pri spoločnom posedení, rozhovoroch a zdieľaní radostí i starostí som prítomným presbyterom poďakovala za ich službu v cirkevných zboroch.


Inštalácia


7. septembra 2019 sme sa zúčastnili na inštalácii br. farára Mgr. Radima Pačmára, PhD. za zborového farára v Evanjelickom cirkevnom zbore v Brezne. Breznianskemu ev. cirkevnému zboru ďakujem za pozvanie na milú slávnosť a bratovi farárovi želám mnoho Božieho požehnania a darov Jeho milosti.


Spoločný výlet


Na konci septembra boli členovia brezovského a banského cirkevného zboru na spoločnom výlete. Navštívili sme evanjelické kostoly v Brezne, Hornej Lehote a Mýte pod Ďumbierom. Taktiež sme spoznali krásu jaskyne v Bystrej a zbierku evanjelického farára Mgr. Štefana Škorupu. Jemu ako aj br. farárovi Mgr. Radimovi Pačmárovi, PhD. z Brezna ďakujem za výklady a sprevádzanie Horehroním.


Odkrytie pamätnej tabule


Tretiu septembrovú nedeľu (15.9. 2019) odkryli predsedníctvo Cirkevného zboru ECAV na Slovensku Rimavská Baňa a vedenie Obecného úradu v Lehote nad Rimavicou za účasti členov cirkevného zboru pamätnú tabuľu venovanú rodákovi Dr. Jánovi Ďurovičovi. Ďakujem Obecnému úradu v Lehote nad Rimavicou za zabezpečenie a osadenie pamätnej tabule, ktorá nás má viesť k spomienke na významného cirkevného i literárneho dejateľa.


Rozlúčkové služby Božie


20. októbra 2019 sme sa rozlúčili na službách Božích v Rimavskom Brezove s Mgr. Vladimírom Vančíkom, ktorý bol menovaný Zborom biskupov za kaplána do Cirkevného zboru ECAV na Slovensku Rimavská Píla. Bratovi kaplánovi prajem mnoho síl, trpezlivosti a radosti zo služby na Pánovej vinici. Zároveň mu ďakujem za kazateľskú a kantorskú službu, ktorú vykonával v brezovskom i banskom cirkevnom zbore.


Veľkonočný a vianočný program


Ďakujem dorastu a mládeži za prípravu veľkonočného ako aj vianočného programu.


Všetky zborové aktivity boli v priebehu roka 2019 zverejňované aj na našej spoločnej webovej zborovej stránke: www.zbory.ecav.sk/rbrezovo


Sviatosti a kazuálie - Rimavské Brezovo


-          prebiehali v súlade záväznej úpravy č. 4/1996 pre cirkevnozborovú prax v ECAV na Slovensku v znení Oznámenia č 2/2006, 1/2009

x 2018 2019 Poznámka
Krst svätý 1 0
Večera Pánova 12 x 131 159
Cirkevný sobáš 1 0 evanjelický
Pohreb 3 0
Konfirmácia 0 2
Cirkevné požehnanie manželstva 1 0


Sviatosti a kazuálie - Rimavská Baňa

-          prebiehali v súlade záväznej úpravy č. 4/1996 pre cirkevnozborovú prax v ECAV na Slovensku v znení Oznámenia č 2/2006, 1/2009

x 2019 2018
Krst svätý 0 2
Večera Pánova 8 x 112 111
Cirkevný sobáš 0 0
Pohreb 2 4
Konfirmácia 1 0


Vyučovanie náboženstva


V školskom roku 2019/2020 som nevyučovala evanjelické náboženstvo v Základnej škole s materskou školou Juraja Palkoviča v administrovanom zbore v Rimavskej Bani. Dôvodom bolo, že sa nikto neprihlásil na evanjelické náboženstvo. Je to spôsobené tým, že klesá počet detí v škole. Deti z evanjelických rodín sú prehlasované na iné základné školy. Prevažná väčšina zostávajúcich detí navštevuje etickú výchovu a katolícke náboženstvo. Aj tam je však viditeľný zostup.

V materskej škole v Rimavskom Brezove  vyučujem anglický jazyk od septembra 2012. V školskom roku 2019 /2020 vyučujem anglický jazyk aj na Evanjelickej základnej škole Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote.


Pastorálna činnosť


V roku 2019 som vykonala 20 pastorálnych návštev v domácnostiach i v nemocnici v brezovskom zbore a 15 pastorálnych návštev banskom zbore. Navštívila som niekoľko rodín i jednotlivcov - pri životných jubileách, počas ochorenia členov našich zborov, či vopred ohlásených návštevách.


Služba v senioráte a v dištrikte


Okrem zborovej farárky a administrátorky vykonávam aj ďalšie funkcie v ECAV:

·         koordinátorka Spoločenstva evanjelickej mládeže (SEM) pre RIS 2009 - súčasnosť (opätovne zvolená v roku 2015)

·         členka Rady školy pri Evanjelickom gymnáziu v Tisovci 2018 - súčasnosť

·         generálna presbyterka ECAV na Slovensku 2018 - súčasnosť


Z týchto funkcií mi samozrejme vyplývajú aj ďalšie povinnosti, ktoré som musela počas roka splniť.


V roku 2019 organizovali vyššie COJ - ky nasledovné akcie:


Celocirkevné podujatia ECAV na Slovensku: viď prílohu


Podujatia ZD ECAV na Slovensku v roku 2019: viď prílohu


Rimavský seniorát:

·         seniorátny konvent v Rimavskej Sobote

·         seniorátne stretnutie s br. farárom Mgr. Jaroslavom Petrom

·         SEM konfi - tábor v Rimavskej Sobote


Hospodárska činnosť


Podrobné správy o hospodárení cirkevných zborov a ich filiálok vám povedia zborové pokladníčky a účtovníčky.


OPRAVY NA MAJETKU CIRKEVNÉHO ZBORU


V roku 2019 neboli cirkevnému zboru schválené Ministerstvom kultúry SR žiadne projekty. Na rok 2020 som napísala nasledovné projekty:

·         Sanácia a obnova sýpky v Rimavskom Brezove ( MK SR)

·         Okná do dejín umenia (BBSK)

· Reštaurovanie barokového kazetového stropu - 4. etapa v Evanjelickom a. v. kostole v Rimavskej Bani


Zvony v Rimavských Zalužanoch


V roku 2019 bol bleskom zničený vysielač vo zvonici v Rimavských Zalužanoch. Filiálka Rimavské Zalužany kúpila nový vysielač ako aj diaľkové ovládanie zvonov od pána Kovácsa z Čoltova, ktorý ho aj namontoval.


Výmena strešnej krytiny


V jeseni 2019 došlo k strhnutiu plechovej časti a poškodeniu škridlovej časti strešnej krytiny na Ev. kostole v Rimavici, ktoré boli spôsobené víchricou. Cirkevný zbor riešil vzniknutú škodovú udalosť so slovenskou poisťovňou Allianz, a. s., ktorá uhradila výdavky spojené s výmenou krytiny a opravami na streche kostola v plnej výške.


Barokový oltár


V máji 2019 bol nainštalovaný v brezovskom evanjelickom kostole zreštaurovaný barokový oltár. Spolu so stredovekými freskami je dominantou a skvostom gotického kostola. Oltár rovnako ako fresky boli reštaurované pod vedením Mgr. art. Mirolava Janšta z Vidinej s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a spolufinancovaním cirkevného zboru. Ďakujem.


Interiér Ev. kostola v Rimavskom Brezove


V roku 2019 sme mali prvýkrát po 14 - tich rokoch služby Božie v zrekonštruovanom chráme Božom v Rimavskom Brezove. Vďaka Bohu! Ďakujem všetkým odborníkom i laikom, firmám i dobrovoľníkom za vykonané práce na obnove nášho gotického kostola počas týchto rokov. Všetci urobili veľký kus práce hodnej pochvaly a vďaky.


Zborové presbyterstvo (10 + 1 členov) - Rimavské Brezovo


Zborové presbyterstvo sa stretlo v roku 2019 trikrát.

17. 2. 2019 - výročné zborové presbyterstvo

24. 8. 2019 - príprava volieb na funkciu zborovej dozorkyne + rôzne

3. 10. 2019 - návrh na voľbu zborovej dozorkyne


Zborový konvent - Rimavské Brezovo


Zborový konvent zasadal trikrát v roku 2019.

17. 2. 2019 - výročný zborový konvent

23. 10 2019 - voľba zborovej dozorkyne

1.12. 2019 - voľba dištriktuálnej dozorkyne ZD


Zborové presbyterstvo (11 členov) - Rimavská Baňa


Zborové presbyterstvo sa stretlo v roku 2019 dvakrát.

24. 2. 2019 - výročné zborové presbyterstvo

14.9. 2019 -  rôzne: cirkevné lesy, cirkevný príspevok, zvony, pamätná tabuľa atď.


Zborový konvent - Rimavská Baňa


Zborový konvent zasadal trikrát v roku 2019.

24. 2. 2019 výročný zborový konvent

26. 5. 2019 voľby na funkciu zborového dozorcu

24. 11. 2019 voľby na funkciu dištriktuálnej dozorkyne ZD


Plány CZ na rok 2020:


-misijné:

·         detský denný tábor

·         SEMFEST

·         zborový výlet

·         konfi - víkendovka

·         výlet pre dorast a mládež

·         opekačka spojená so začiatkom školského roka

·         príprava veľkonočných a vianočných programov


v hospodárskej oblasti:

- v závislosti od schválenia projektov:

·         Sanácia a obnova sýpky v Rimavskom Brezove ( MK SR)

·         Okná do dejín umenia (BBSK) - rekonštrukcia okien v Ev. kostole v Rim. Brezove

·         Prerezávka v cirkevných lesov v katastrálnom území Rimavské Brezovo

·         Riešiť zlé až havarijné stavy vecí

·         v závislosti od schválenia projektu:

·         Reštaurovanie barokového kazetového stropu v Evanjelickom kostole v Rimavskej Bani - 4. etapa

·         Maľovanie stropu a priľahlých častí v Ev. kostole v Rimavici + oprava bočných drevených dvier  v rimavickom kostole

·         Oplotenie bývalej fary v Rim. Bani zo severnej strany

·         Výsadba drevín (vŕba biela a vŕba cintorínska) na svahu pod kostolom v Rim. Bani - pokyny KPÚ BB

·         Riešiť s OÚ Lehota nad Rimavicou opílenie resp. spílenie smrekov za lehotským kostolom


Na záver ďakujem všetkým brezovským presbyterom - zvoleným aj z titulu funkcie - menovite: s. dozorkyni Eve Pačmárovej, poddozorkyni Ľubici Slovákovej, kurátorom Jánovi Kališkovi, Štefanovi Mišečkovi a Milanovi Cikraiovi, presbyterkám Emílii Kališkovej, Viere Valentíkovej,  Elene Cikraiovej, presbyterom Ondrejovi Kališkovi, PhDr. Borisovi Mauerovi pokladníčke Anite Bálintovej a účtovníčke Ing. Janke Rosiarovej - Hláskovej. Taktiež členke revíznej komisie Ing. Ľubici Slovákovej ml., lesnému strážcovi Mgr. Ľubomírovi Kališkovi a Ing. Jánovi Bobrovi, odbornému lesnému hospodárovi.


Ďakujem aj všetkým banským presbyterom - zvoleným aj z titulu funkcie - menovite: br. dozorcovi Mgr. Vladimírovi Mackovi, s. poddozorkyni Márii Cajchanovej, br. kurátorovi Pavlovi Černákovi, presbyterkám s. Zlate Majanovej, s. Vlaste Štugnerovej, s. Zuzane Vajdíkovej, s. Janke Ďurišovej, s. Ľubice Ivanovej, s. Želmíre Lajzovej a Želmíre Dugátovej, presbyterovi br. Vladimírovi Macove, pokladníčkam s. Zlate Majanovej, s. Vlaste Černákovej, s. Želmíre Dugátovej, s. Dane Medveďovej, účtovnícke s. Drahomíre Kurekovej a odbornému lesnému hospodárovi Ing. Jánovi Bobrovi.


Veľká vďaka patrí aj našim kantorom: Romanovi Sujovi a  PhDr. Borisovi Mauerovi za ich službu počas roka 2019. Taktiež ďakujem dnes už kaplánovi Mgr. Vladimírovi Vančíkovi.


Ďakujem aj starostke a starostom v Obciach Rimavské Brezovo, Kyjatice, Rimavská Baňa, Rimavské Zalužany a v Lehote nad Rimavicou za dobrú spoluprácu v roku 2019.


Ďakujem aj tým členom CZ, ktorí nie sú jeho predstaviteľmi, či funkcionármi a podieľajú sa na jeho duchovnom i materiálnom raste. Ďakujem Pánu Bohu, ktorý nás sprevádzal celý minulý rok svojou žehnajúcou a ochrannou rukou.


v Rimavskom Brezove, 15. 2. 2020

v Rimavskej Bani, 24. 2. 2020


ThDr. Janka Miháliková, zborová farárka a administrátorka

Komentáre

Pridať komentár

Meno:
Text: