ECAV.sk

Cirkevné zbory ECAV na Slovensku Rim. Brezovo a Rim. Baňa

...ale premeňte sa obnovením mysle... (Rímskym 12, 2)

Kňazská správa 2018

„Na Hospodina uvrhni svoje bremeno a On ťa udrží; a nikdy nedopustí, aby sa klátil spravodlivý." (Ž 55, 23)


Kňazská správa vznikla spojením dvoch kňazských správ CZ ECAV na Slovensku Rimavské Brezovo a Rimavská Baňa.


Vážená s. dozorkyňa, br. dozorca, s. poddozorkyňa, br. kurátori, s. presbyterky, br. presbyteri, bratia a sestry v Pánu,


rok 2018 bol v Evanjelickej a. v. cirkvi na Slovensku volebným rokom. Volili sme predstaviteľov a funkcionárov v našom cirkevnom zbore. Voľby prebehli aj v Rimavskom senioráte, kde sme volili seniorálneho dozorcu. Taktiež sme volili biskupa Západného dištriktu ECAV ako aj generálneho biskupa ECAV a generálneho dozorcu ECAV na Slovensku.

V súvise s voľbami (a to nielen minuloročnými) sme boli a neustále sme svedkami prebiehajúcich sporov, narušených vzájomných vzťahov, konfliktov, klamstiev a osočovaní na zasadnutiach, sociálnych sieťach i v cirkevnej tlači.

Bratia a sestry, situácia v cirkvi ako aj osobné starosti, rodinné problémy i nezhody v práci nám nepridávajú na telesnej, duchovnej, či duševnej pohode. Predsa len si nemáme zúfať, ale ako hovorí Žalmista v 55, 23 máme zložiť všetky svoje starosti na Hospodina. On sa totiž o nás postará. Boh nikdy nedopustí, aby sa spravodlivý sklátil.

Dr. Martin Luther vysvetľuje tento verš nasledovne: „Kto teda chce byť kresťanom, ten sa musí naučiť veriť v Boha a svoju vieru uplatňovať vo veciach telesných i duchovných, v správaní, utrpení a dokázať v živote i umieraní, že sa zrieka svojich sužujúcich starostí a s plnou dôverou ich okamžite odvrhuje. Nie do kúta, ako to niektorí márne sa snažia urobiť. Starosti v srdci majú svoje korene, preto nemožno ich hodiť za hlavu, či bokom. Kresťan svoje starosti, spolu so svojím srdcom, kladie na Božie plecia. On má dostatočne silné plecia, aby ich uniesol. Ba, nám aj prikázal, aby sme ich na Neho zložili. Nemôžeš na Neho toľko naložiť, aby ešte aj viac ochotne neniesol. Veď to aj tebe sľúbil, že ochotne bude niesť každú tvoju starosť a bremeno.„Všetky svoje starosti uvaľte na Neho, lebo On sa stará o vás!"Kiež by sa niekto naozaj naučil a ovládal toto „uvalenie!" Skúsil by, že je to číra pravda. A kto sa nenaučí to „vrhnutie" starostí na Neho, ten zostane odvrhnutý, podvrhnutý, vyvrhnutý, zavrhnutý a opovrhnutý." Amen.


Zdroj: Viera v Krista - zdroj milosti: Slovo Božie na každý deň od Martina Luthera, Martin: Polárka, 2017. str. 447. ISBN 978-80-970182-3-8.


Po úvodnom krátkom zamyslení pozrime sa bližšie na duchovný a hospodársky životom v našich cirkevných zboroch v roku 2018.


Bohoslužobný život (CZ má 97 členov - Rimavské Brezovo)


Hlavné služby Božie (SB)


V 1. a v 3. nedeľu sa SB konali v Rimavskom Brezove. Spolu 29 - krát. V 2. nedeľu v Likieri. Spolu 13 - krát. V Kyjaticiach sa SB konali 4 - krát s Večerou Pánovou (Veľká noc, Svätodušné sviatky, Reformácia, Vianoce). Spolu teda 46 - krát.


Ďakujem manželom Kališkovým, manželom Cikraiovým, br. kurátorovi Štefanovi Mišečkovi, manželom Slovákovým ako aj ostatným nemenovaným členom cirkevného zboru za starostlivosť (upratovanie, kúrenie, zvonenie) o kostoly a zborovú miestnosť.


Ďakujem staršej i mladej generácií za čítanie pašií počas posledných nedieľ pôstneho obdobia ako aj za prípravu veľkonočného a vianočného programu.


Priemerná účasť na službách Božích (SB) bola: v Rimavskom Brezove 10 ľudí (290), v Likieri 11 ľudí (147), v Kyjaticiach 10 ľudí (39). Počas celého roku sa v Evanjelickom a. v. cirkevnom zbore Rimavské Brezovo a v jeho filiálkach zúčastnilo na hlavných službách Božích 476 ľudí.


Bohoslužobný život (CZ má 132 členov - Rimavská Baňa)


Hlavné služby Božie (SB)SB v Rim. Bani (20x) a v Rim. Zalužanoch (19 x) sa konali striedavo. V 1. nedeľu sa SB konali v Lehote (14x). V 3. nedeľu v Rimavici (11 x). Spolu bolo odslúžených 64 hlavných služieb Božích + 2 adventné a 4 pôstnych večierní, spolu teda 70 služieb Božích v matkocirkvi a vo filiálkach.


Minulý rok slúžil v banskom cirkevnom zbore aj: pplk. ThDr. Marian Bodolló (generálny duchovný OS a OZ SR). Ďakujem bratovi farárovi za službu slova i spevu.


Ďakujem s. poddozorkyni Márii Cajchanovej, s. Zuzane Vajdíkovej, br. Vladimírovi Macovi, br. Petrovi Slovákovi, manželom Ivanovým, br. kurátorovi Pavlovi Černákovi, br. dozorcovi Vladimírovi Mackovi, s. Alene Dráždikovej, s. Nelke Sojkovej, s. Želmíre Dugátovej ako aj ostatným nemenovaným členom cirkevného zboru za starostlivosť (upratovanie, kúrenie, zvonenie) o kostoly ako aj o budovu bývalého ev. farského úradu v Rim. Bani.

Ďakujem aj pani starostke Janke Ďurišovej za poskytovanie a prípravu obecných priestorov na bohoslužobné účely v Rim. Zalužanoch v roku 2018.


Ďakujem staršej i mladej generácií za čítanie pašií počas posledných nedieľ pôstneho obdobia ako aj za prípravu veľkonočného a vianočného programu.


V Rim. Brezove som odslúžila 46 hlavných služieb Božích. (SB v roku 2018 = 46+ 70 = 116)


Priemerná účasť na službách Božích (SB) bola: v Rimavskej Bani 12 ľudí (233), v Rimavských Zalužanoch 10 ľudí (188), v Lehote 15 ľudí (211) a v Rimavici 12 ľudí (137). Počas celého roku sa v Evanjelickom a. v. cirkevnom zbore Rimavská Baňa a v jeho filiálkach zúčastnilo na hlavných službách Božích 769 ľudí.


Pôstne večierne boli 1x v Rim. Zalužanoch, 2x v Rim. Bani a 1x v Lehote nad Rimavicou s účasťou 8 ľudí.


Adventné večierne boli 1x v Lehote nad Rimavicou a 1x v Rim. Zalužanoch s účasťou 6 ľudí.


Vnútromisijná činnosť


Deti, dorast, mládež ako aj starší členovia cirkevných zborov sa v roku 2018 zúčastnili a aktívne zapojili do príprav i organizovania:

· SEM - u

· Detského denného tábora: Kniha bez slov

· Trávme voľný čas spoločne

· Opekačky

· Spoločného výletu v Gemeri

· Konferencie o pamiatkach Gotickej cesty

· Veľkonočného a vianočného programu


V krátkosti priblížim jednotlivé akcie:


SEM


Od 5. júla do 8. júla sme sa zúčastnili SEMFEST - u v Lenke pri Tornali. SEMFEST je open air festival pre všetky vekové kategórie, ktorý okrem Božieho slova a hudby prináša množstvo výborných seminárov, workshopov, športových aktivít a svedectiev.

Na SEMFEST - e sa každoročne stretáva približne 1000 (mladých) ľudí.

Hlavným organizátorom SEMFEST - u je občianske združenie Spoločenstvo evanjelickej mládeže na Slovensku.

Témy tohtoročného SEMFEST - u boli: THE ONE, SI ONE?, ONE WAY a JEDNOTNÍ.

V areáli festivalu boli rôzne stany - diskusný, medzinárodný, modlitebný, biblický, detský ako aj relaxstan.

Počas štyroch dní strávených v stanoch sme prežili požehnané chvíle plné povzbudenia pre každodenný život s Pánom Ježišom.


Kniha bez slov


Kniha bez slov bola témou minuloročného denného tábora pre deti do 12 rokov v Rimavskom Brezove.


Vďaka Knihe bez slov bolo deťom vysvetlené evanjelium v jednoduchej a zrozumiteľnej forme. Každá jedna farba v tejto knihe zvestovala dôležitú správu: zlatá farba - nebo a mocný Kráľ, čierna farba - hriech, červená farba - krv Pána Ježiša, biela farba - očistenie a zmierenie a zelená farba - duchovný rast.

Počas piatich dní deti hrali tematické hry, aktivity, riešili kvízy i hádanky, vyrábali predmety z rôznych materiálov a používali pracovné listy. Zároveň sa naučili nové piesne a pripravili spoločný záverečný program pre rodičov.

Veľké poďakovanie patrí:

· Pánu Bohu za požehnanie a ochranu počas tábora

· vedúcim: Gizele Mihálikovej, Janke Mihálikovej, Miroslave Pačmárovej, Adke Vranskej, Dávidovi Germánovi

· sponzorom: Obci Rimavské Brezovo, Kolibe Hnúšťa, Banskobystrickému samosprávnemu kraju, Janke Ďurišovej, rodine Valentíkovej, Marekovej, Pačesovej a Bodollóvej.


Trávme voľný čas spoločne


Evanjelický a. v. cirkevný zbor v Rimavskom Brezove opätovne zrealizoval s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja projekt tentokrát s názvom Trávme voľný čas spoločne.

Jeho cieľom bolo ponúknuť deťom, mládeži a dospelým aktivity zamerané na kultúrny a duchovný rozvoj ich osobnosti. Deti spolu s mládežou riešili kvízy, počúvali tematické výklady, pozerali videoprojekcie. To všetko aj vďaka 500 eurovej dotácii z Banskobystrického samosprávneho kraja a 10% spolufinancovaniu cirkevného zboru, za ktoré boli kúpené projektor a projekčné plátno. Ďakujeme.


Spoločný výlet


V sobotu (18. 8. 2018) boli členovia Cirkevných zborov ECAV na Slovensku Rimavské Brezovo a Rimavská Baňa  na spoločnom výlete v Gemeri. Navštívili kaštieľ v Betliari, Gotický kostol v Štítniku a nakoniec Ochtinskú aragonitovú jaskyňu. Naše cirkevné zbory každý rok organizujú výlet pre svojich členov.

Spoločne sme už navštívili kultúrne pamiatky v Rimave, Novohrade a v roku 2018 v Gemeri.

Cieľom týchto výletov je nielen spoznávať krásu jednotlivých regiónov, ale aj budovať a upevňovať vzťahy medzi členmi našich cirkevných zborov.


Opekačka


30. augusta 2018 sme si s mladými členmi z brezovského a banského zboru opekali klobásy a špekačky. Spoločne sme si zahrali rôzne hry, zdieľali svoje radosti a s pozvaním na najbližšie služby Božie, v rámci ktorých bolo udelené požehnanie študentom i učiteľom, sme sa rozlúčili.


Konferencia o pamiatkach Gotickej cesty


Už tretí ročník odbornej konferencie zameranej na prezentáciu výskumov stredovekých, najmä sakrálnych pamiatok na Gotickej ceste sa konalo koncom augusta 2018 v Rožňave. Konferenciu s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR organizovali OZ Gotická cesta a Pamiatkový úrad SR.   Záujemcovia o stredovekú architektúru a umenie sa mohli dozvedieť najnovšie poznatky z výskumov v lokalitách, ako sú kostoly v RákošiRimavskom BrezoveHenckovciach a Gombaseku.

Druhý deň konferencie bol venovaný exkurzii po stredovekých kostolíkoch Rimavskej doliny v Rimavskej BaniRimavskom BrezoveKyjaticiachKraskoveMalých Teriakovciach.

Ďakujem Obecným úradom v Rimavskom Brezove,  Rimavskej Bani a Kyjaticiach za spoluprácu pri upratovaní kostolov a kosení v areáli NKP.


Veľkonočný a vianočný program


Ďakujem dorastu a mládeži za prípravu veľkonočného ako aj vianočného programu.


Všetky zborové aktivity boli v priebehu roka 2018 zverejňované aj na našej spoločnej webovej zborovej stránke: www.zbory.ecav.sk/rbrezovo


Sviatosti a kazuálie - Rimavské Brezovo


- prebiehali v súlade záväznej úpravy č. 4/1996 pre cirkevnozborovú prax v ECAV na Slovensku v znení Oznámenia č 2/2006, 1/2009           

x 2018 2017 Poznámka
Krst svätý 1 4 deti
Večera Pánova 12 x 131 140
Cirkevný sobáš 1 0 evanjelický
Pohreb 3 3
Konfirmácia 0 1
Cirkevné požehnanie manželstva 1


Sviatosti a kazuálie - Rimavská Baňa


- prebiehali v súlade záväznej úpravy č. 4/1996 pre cirkevnozborovú prax v ECAV na Slovensku v znení Oznámenia č 2/2006, 1/2009

x 2017 2018
Krst svätý 1 2
Večera Pánova 8 x 104 111
Cirkevný sobáš 0 0
Pohreb 5 4
Konfirmácia 3 0

Vyučovanie náboženstva


Cirkevný zbor ECAV Rimavské Brezovo a jeho filiálky nemajú vo svojej oblasti pôsobenia žiadnu školu. V školskom roku 2018/2019 som nevyučovala evanjelické náboženstvo ani v administrovanom zbore v Rimavskej Bani. Dôvodom bolo, že sa nikto neprihlásil na evanjelické náboženstvo. Je to spôsobené tým, že klesá počet detí v škole. Deti z evanjelických rodín sú prehlasované na iné základné školy. Prevažná väčšina zostávajúcich detí navštevuje etickú výchovu a katolícke náboženstvo. Aj tam je však už viditeľný značný zostup.


V materskej škole v Rimavskom Brezove  vyučujem anglický jazyk od septembra 2012 a v Rimavských Zalužanoch od roku 2016. V školskom roku 2018 /2019 vyučujem anglický jazyk aj na Evanjelickej základnej škole Zlatice Oravcovej v Rimavskej Sobote.


Pastorálna činnosť


V roku 2018 som vykonala 20 pastorálnych návštev v domácnostiach i v nemocnici v brezovskom zbore a 15 pastorálnych návštev banskom zbore. Navštívila som niekoľko rodín i jednotlivcov - pri životných jubileách, počas ochorenia členov našich zborov, či vopred ohlásených návštevách.


Služba v senioráte a v dištrikte


Okrem zborovej farárky a administrátorky vykonávam aj ďalšie funkcie v ECAV:

· koordinátorka Spoločenstva evanjelickej mládeže (SEM) pre RIS

2009 - súčasnosť (opätovne zvolená v roku 2015)

· členka Rady školy pri Evanjelickom gymnáziu v Tisovci2018 - súčasnosť

· generálna presbyterka ECAV na Slovensku2018 - súčasnosť

Z týchto funkcií mi samozrejme vyplývajú aj ďalšie povinnosti, ktoré som musela počas roka splniť.


V roku 2018 organizovali vyššie COJ - ky nasledovné akcie:


Celocirkevné podujatia ECAV na Slovensku: viď prílohu


Podujatia ZD ECAV na Slovensku v roku 2018: viď prílohu


Rimavský seniorát:

· seniorátny konvent v Rimavskej Sobote

· seniorátne stretnutie s biskupom v Rimavskej Sobote


Hospodárska činnosť


Podrobnú správu o hospodárení cirkevného zboru a jeho filiálok vám povedia zborové pokladníčky a účtovníčky.


OPRAVY NA MAJETKU CIRKEVNÉHO ZBORU


Výmena šachty


V roku 2018 sme museli kúpiť a vymeniť vodomernú šachtu, ktorá je umiestnená vo farskej záhrade. Pod vplyvom zmeny počasia v šachte opätovne dochádzalo k roztrhnutiu ventilov, čo spôsobovalo únik vody a následne jej odstavenie. Ďakujem Mgr. Ľubomírovi Kališkovi, Romanovi Sujovi a Jánovi Trnavskému z Klenovca za zrealizovanie všetkých potrebných prác súvisiacich s výmenou šachty.


Sanácia vlhkosti interiéru gotického kostola


V roku 2018 prebiehala v Evanjelickom kostole v Rimavskom Brezove realizácia projektu s názvom "Sanácia vlhkosti interiéru gotického kostola." Dotácia vo výške 10 000 Eur bola cirkevnému zboru poskytnutá Ministerstvom kultúry SR na úhradu výdavkov v členení: sanácia vlhkosti objektu a obnova podláh v interiéri  gotického kostola. Evanjelický cirkevný zbor v Rimavskom Brezove financoval projekt z vlastných zdrojov vo výške 5%.

Vyššie spomenuté práce boli realizované Ing. Jánom Černákom z Hnúšte. Cirkevný zbor ECAV na Slovensku Rimavské Brezovo ďakuje Ministerstvu kultúry SR za poskytnutie dotácie ako aj Ing. Jánovi Černákovi za realizáciu prác.


Skrátenie lavíc a výmaľba


V roku 2018 bolo zrealizované aj skrátenie lavíc a vymaľovanie lode interiéru brezovského kostola. Ďakujem Ing. Jánovi Černákovi a jeho spolupracovníkom za skvelo odvedenú prácu.


Ťažba v cirkevných lesoch


V jeseni 2018 prebehla v našich cirkevných lesoch ťažba dreva. Ďakujem Ing. Jánovi Bobrovi, Ing. Jánovi Muránskemu, Mgr. Ľubomírovi Kališkovi a Štefanovi Mišečkovi za zdarný priebeh prác.


OPRAVY NA MAJETKU CIRKEVNÉHO ZBORU


Kazetový strop


V roku 2018 sme opätovne získali dotácie zo štátneho rozpočtu SR prostredníctvom rozpočtovej kapitoly Ministerstva kultúry SR na ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva v oblasti pamiatkového fondu v sume 10 000 Eur na podporu realizácie projektu s názvom Reštaurovanie barokového kazetového stropu - 3. etapa v Evanjelickom a. v. kostole v Rimavskej Bani. Ďakujeme.


Zborové presbyterstvo (10 + 1 členov) - Rimavské Brezovo


Zborové presbyterstvo sa stretlo v roku 2018 dvakrát.


17. 2. 2018 - výročné zborové presbyterstvo

2. 9. 2018 - ťažba v cirkevných lesoch + sanácia vlhkosti v brezovskom kostole + rôzne


Zborový konvent


Zborový konvent zasadal päťkrát v roku 2018.


18. 2. 2018 výročný zborový konvent

29. 4. 2018 voľby na funkciu seniorálneho dozorcu RIS

3. 6. 2018 voľby na funkciu dištriktuálneho biskupa ZD

1. 7. 2018 voľby na funkciu generálneho biskupa ECAV na Slovensku a generálneho dozorcu ECAV

16. 9. 2018 voľba na funkciu generálneho biskupa ECAV na Slovensku - II. kolo


Zborové presbyterstvo (11 členov)


Zborové presbyterstvo sa stretlo v roku 2018 jedenkrát.


11. 2. 2018 - výročné zborové presbyterstvo


Zborový konvent


Zborový konvent zasadal päťkrát v roku 2018.

11. 2. 2018 výročný zborový konvent

6. 5. 2018 voľby na funkciu seniorálneho dozorcu RIS

10. 6. 2018 voľby na funkciu dištriktuálneho biskupa ZD

24. 6. 2018 voľby na funkciu generálneho biskupa ECAV na Slovensku a generálneho dozorcu ECAV

9. 9. 2018 voľba na funkciu generálneho biskupa ECAV na Slovensku - II. kolo


Plány CZ na rok 2019:


-misijné:

· detský denný tábor

· SEMFEST

· zborový výlet

· Konfi - víkendovka

· výlety pre dorast a mládež

· opekačka spojená so začiatkom školského roka

· konfirmácia

· príprava veľkonočných a vianočných programov


- v hospodárskej oblasti: (Rimavské Brezovo)

· v závislosti od schválenia projektu: Sanácia a obnova sýpky v Rimavskom Brezove

· montáž barokového oltára v brezovskom kostole

· riešiť zlé až havarijné stavy vecí

- v hospodárskej oblasti: (Rimavská Baňa)

· v závislosti od schválenia projektu: Reštaurovanie barokového kazetového stropu v Evanjelickom kostole v Rimavskej Bani - 4. etapa

· riešiť zlé až havarijné stavy vecí


Na záver ďakujem všetkým presbyterom - zvoleným aj z titulu funkcie - menovite: s. dozorkyni Eve Pačmárovej, poddozorkyni Ľubici Slovákovej, kurátorom Jánovi Kališkovi, Štefanovi Mišečkovi a Milanovi Cikraiovi, pokladníčke Anite Bálintovej, účtovníčke Ing. Janke Rosiarovej - Hláskovej, presbyterkám Emílii Kališkovej,  Viere Valentíkovej,  Elene Cikraiovej a presbyterom Ondrejovi Kališkovi, PhDr. Borisovi Mauerovi a členke revíznej komisie Ing. Ľubici Slovákovej.


Ďakujem starostom Marianovi Šivarovi a Slavomírovi Kujanovi za dobrú spoluprácu počas roku 2018.


Veľká vďaka patrí aj našim kantorom: Mgr. Vladimírovi Vančíkovi a PhDr. Borisovi Mauerovi za ich službu počas roka 2018.


Na záver ďakujem všetkým presbyterom - zvoleným aj z titulu funkcie - menovite: br. dozorcovi Mgr. Vladimírovi Mackovi, s. poddozorkyni Márii Cajchanovej, br. kurátorovi Pavlovi Černákovi, presbyterkám s. Zlate Majanovej, s. Vlaste Štugnerovej, s. Zuzane Vajdíkovej, s. Janke Ďurišovej, s. Ľubice Ivanovej, s. Želmíre Lajzovej a Želmíre Dugátovej, pokladníčkam s. Zlate Majanovej, s. Vlaste Černákovej, s. Želmíre Dugátovej, s. Dane Medveďovej a účtovnícke s. Drahomíre Kurekovej.


Taktiež ďakujem kantorom PhDr. Borisovi Mauerovi a Mgr. Vladkovi Vančíkovi za ich službu v roku 2018.


Ďakujem pani starostkám Janke Ďurišovej, Mgr. Elene Polóniovej a starostovi Ivanovi Antalovi za veľmi dobrú spoluprácu počas roku 2018.


Ďakujem aj tým členom CZ, ktorí nie sú jeho predstaviteľmi a funkcionármi a podieľajú sa na jeho duchovnom i materiálnom raste. Ďakujem Pánu Bohu, ktorý nás sprevádzal celý rok 2018 svojou žehnajúcou a ochrannou rukou.


V Rimavskom Brezove, 17. 2. 2019                           ThDr. Janka Miháliková, zborová farárka a administrátorka

V Rimavskej Bani, 24. 2. 2019


Komentáre

Pridať komentár

Meno:
Text: