Vianočný list Predsedníctva Cirkevného zboru ECAV Piešťany

Milé sestry, milí bratia! Možno ste si položili otázky: „Koľkokrát ste už vo svojom živote zažili Vianoce? Ktoré boli tie najkrajšie?" Aj keď sa každoročne opakujú, vždy po nich túžime. Prichádzajú každý rok, ale vždy sú aj trochu iné, vždy sú spojené aj s iným spoločenstvom ľudí a inými zážitkami. Možno tí, ktorí patrili neodmysliteľne do nášho rodinného spoločenstva už tu zrazu nie sú, ale neraz sú tu noví členovia, ktorí nám podobne ako Ježiš stelesňujú Božiu lásku. Podstata Vianoc zostáva vždy tá istá. Pripomíname si v nich vždy príchod, narodenie Božieho syna Pána Ježiša Krista. Božie slovo nám hovorí, že: „Mnoho razy a rozličným spôsobom hovoril Boh voľakedy otcom skrze prorokov, na sklonku týchto dní prehovoril k nám v Synovi."(Žid 1,1-2)

Pán Boh našiel spôsoby, ako aj v minulosti prehováral k predkom a prichádza aj za nami v rôznych udalostiach. On aj dnes prichádza ku nám. Sprievodnými javmi Jeho príchodu sú rôzne situácie, možno nie vždy tie najpríjemnejšie. Ako čítame v Písme svätom, že Jeho príchod budú predchádzať znamenia na slnku i na mesiaci i na hviezdach a na zemi (bude) úzkosť národov, ktoré budú bezradné.....(Lk 21, 25..)

A predsa Boh prichádza aj do tej našej situácie a chce prísť aj k nám, aby sa nad nami sklonil, aby nám podal pomocnú ruku, aby rozjasnil svoju tvár a usmial sa na nás v Ježišovi. „Boh je verný, aj keď sa my spreneverujeme, lebo seba samého nemôže zaprieť.“ (2. Tim 2,13) Jeho záujem o nás nikdy neprestáva a aj nás chce viesť do Jeho Kráľovstva lásky a pokoja, spravodlivosti a práva. Pánu Bohu záležalo na ľuďoch, žijúcich dávno pred Kristom, preto im dával predpovede o Mesiášovi. A záležalo mu aj na ľuďoch pred dvetisíc rokmi. Tí sa stali priamymi účastníkmi tej úžasnej skutočnosti, že na vlastné oči videli a na vlastné uši počuli Božieho syna. Pánu Bohu však záleží aj na nás a ani pri nás nemlčí. V Jeho slovách, v tej našej situácii, aj nás chce stretávať Boh. Jeho Slovo môže byť aj dnes voči nám mocné, možno aj tvrdé, ale aj milostivé a byť takto znamením Jeho prítomnosti. Snažme sa ho neprepočuť a objaviť Božiu prítomnosť a konanie v našom živote, aj počas uplynulého roku alebo nadchádzajúceho času. To je vianočná ponuka pre nás, aby aj ku nám a cez nás a náš život prehováral Boh. On chce prísť práve v tomto čase ku nám, stolovať s nami a zostať pri nás.

Zo života Cirkevného zboru ECAV Piešťany v roku 2022

V uplynulý rok sme sa aj v našom cirkevnom zbore spamätávali z následkov pandémie. Len postupne sa obnovovala účasť aj na bohoslužobnom živote. Aj keď máme pokryté vyučovanie náboženstva takmer na území celého cirkevného zboru (náboženská výchova sa učí na 5 základných školách v Piešťanoch i na 5 dedinských školách, ale tiež aj na stredných školách) radi by sme tento potenciál detí a mladých rodín využili v našom cirkevnom zbore. Najbližšie bude k tomu príležitosť na detských štedrovečerných službách Božích. Počas roka plánujeme pre deti aj naďalej v rámci prvých nedieľ v mesiaci organizovať tvorivé dielne. V cirkevnom zbore sa uskutočnilo na jar jedno stretnutie seniorov, ktoré sa konalo aj s pozdravením minuloročných jubilantov v náhradnom termíne a druhé ešte plánujeme pred Vianocami. Po dlhšom čase sa nám podarilo usporiadať zborový deň vo Veľkom Orvišti pri 90. výročí posvätenia tunajšej evanjelickej zvonice. Náš zbor pri tejto príležitosti navštívil novozvolený senior Bratislavského seniorátu Mgr. Pavel Kollár.

V júni sa uskutočnila slávnosť konfirmácie 10 konfirmandov a bolo aj o niečo viac krstov, ako v pominulé roky. Žiaľ, bol aj väčší počet pohrebov. Náhle nás opustil predseda Revíznej komisie Ing. Ján Mosný, CSc. a Pán si povolal aj niekdajšiu účtovníčku Boženu Chrástekovú. Funkcie pokladníčky sa ujala a s ochotou ju vykonáva po Ľudmile Tomkovej sestra Monika Martišková.

Po službách Božích sa stretávajú bratia a sestry k spoločnému spievaniu, na oslavu Pána Boha, pod vedením kantora Lothara Walthera. Sestra Ing. Beáta Walterová spisuje zborovú kroniku. Sestra Mgr. Emília Géciová spravuje zborovú knižnicu. Radi by sme ju sprístupnili opäť aj verejnosti.

V nedeľu večer o 18.00 h sa konajú biblické hodiny, na ktorých diskutujeme nad Božím slovom. Za náš zbor a za ďalšie potreby, sa aj minulý rok modlili sestry z Modlitebného spoločenstva, ktoré sa stretáva v 1. sobotu v mesiaci. Všetci sú aj na týchto vnútromisijnych aktivitách srdečne vítaní.

Náš cirkevný zbor poskytol ubytovanie aj dvom ukrajinským matkám s deťmi. Vďaka obetavosti niektorých cirkevníkov sme im mohli zabezpečiť dôstojné útočište pred vojnou.

Ďakujeme, ak ste sa opäť prihlásili za člena cirkevného zboru v preregistrácii, čo bolo potrebné vykonať kvôli aktualizovaniu evidencie, ale aj kvôli povinným odvodom cirkevného zboru za každého člena do Fondu finančného zabezpečenia. Ďakujeme aj za úhradu cirkevného príspevku 20 € a 10 € pre deti do konfirmačného veku. Budeme sa tešiť, ak sa budete aj ďalej podieľať na živote cirkevného zboru, prijímaním darov Božej milosti a rozvíjaním svojich talentov.

Požehnané vianočné sviatky a Božiu pomoc a prítomnosť aj do nastávajúceho roku Vám praje ThDr. Branislav Dolinský, zborový farár                                                                  a  Mgr. Natália Šestáková,PhD.,zborová dozorkyňa

Komentáre

Pridať komentár

Meno:
Text: