Príhovor k vianočným sviatkom

„Preto vám sám Pán dá znamenie: Ajhľa panna počne, porodí syna a dá mu meno Immanuel. Jeho meno bude: Predivný radca, Mocný Boh, Otec večnosti, Knieža pokoja.“ Iz 7,14 a 9,5

Tieto slová zazneli za čias júdskeho kráľa Ácháza, keď sa jeho kráľovstvo ocitlo v obkľúčení sýrsko-efrajimskej vojny. Boží ľud sa tiež odcudzil svojmu povolaniu, spoliehal sa na seba, miesto Boha poslúchal iných vodcov. Preto ich prorok Izaiáš povzbudzoval i napomínal, že tieto mocnosti, ktoré si zaumienili vydesiť Judsko ako okyptené horiace zbrane skoro dohoria. Aj keď zatiaľ ešte majú moc, všetko je dočasu. Sám Pán Boh dá znamenie, že sa narodí dieťa, ktorého meno bude znamenať, že Boh je so svojím ľudom, že ho zachráni. Len treba ostať verný vo viere, dôverovať Bohu. I ďalšie jeho mená prezrádzajú, kým On bude. Aj my sme v podobnej situácii: plnej nepokoja, napätia a ozbrojených konfliktov vo svete i blízko nás. Preto aj nám zaznievajú slová prorokove o narodení Kniežaťa pokoja. Vieme, že to, čo prorok oznámil, naozaj Spasiteľ Ježiš- Immanuel naplnil. A ešte aj ďalej chce pri nás vykonať a dokonať. Nemusíme ho vyhlasovať za Kráľa nad naším národom, ani nikde na zemi . Lebo sám povedal , že Jeho kráľovstvo nie je z tohto sveta. Keby bolo, bili by sa za Neho.( Ján 18,36) Vedel, že by to viedlo nie k pokoju, ale ku konfliktom.

Aj dnes sú takí, ktorí v Jeho mene bojujú, rozdeľujú a chcú panovať. Diabol, ale aj tí, čo prichádzajú v Ježišovom mene nás neraz chcú odviesť aj z nášho chrámového spoločenstva a namiesto toho, aby spájali, rozdeľujú.

Ježišovo kráľovstvo je v nebi a môže byť aj v srdciach každého z nás. Práve v nich sa chce narodiť. Lebo, keby sa aj tisíc krát narodil v Betleheme, budeme stratení, ak sa nenarodí v našich srdciach( Friedrich von Bodelschwingh). Ale, ak Ho vpustíme do našich sŕdc, potom môže aj každý z nás spoznávať, čo On prináša. On chce tvoriť pokoj v našich srdciach a i medzi nami a viesť nás do Jeho Kráľovstva.

Možno pochybujeme o Jeho moci, ale tá sa neraz v slabosti dokonáva. Preto je potrebné mať i trpezlivosť a vieru v každom čase až do konca. Pozývam Vás opäť do nášho chrámového spoločenstva.

Nech znovu počujeme tú zvesť o Ježišovi, lebo viera je z počúvania a počúvanie skrze slovo Kristovo. (R 10,17)

Požehnané vianočné sviatky, nech nám náš Pán prinesie opäť lásku, pokoj a vedie nás cestou večnosti aj v novom roku 2024!

ThDr. Branislav Dolinský, zborový farár Cirkevného zboru Piešťany, konsenior Bratislavského seniorátu ECAV

Komentáre

Pridať komentár

Meno:
Text: