Posolstvo vianočného listu pre našich cirkevníkov

Milé sestry, milí bratia!

Možno viac ako inokedy, pri obzretí sa za minulým rokom si uvedomujeme, že Pán Boh nám nielen dáva veľa darov, ale niečo nám aj odníma. Je tomu tak, aby sme si dané veci viac vážili, Jeho láskou nepohŕdali, aby sme mali viac bázne a pokory. Mnohí prišli o svojich rodinných príslušníkov, o zdravie, možno aj o zdroj príjmu, ale viacerí by vedeli nájsť aj všeličo, za čo môžeme byť vďační. Niekedy sa nám chcelo viac reptať, sťažovať sa, ale to nám veľmi nepomôže. V tejto súvislosti mi napadajú slová nábožnej piesne: „Akže sme už mnoho dobrého z rúk svojho Pána prijali, ak dá piť z kalicha horkého, prečo by sme reptali. Ak by nám odňal časné statky, nezúfajme preto v žiali, keď sme na svet z života matky prišli, veď sme nič nemali. Ak vezme nám manžela, manželku, dietky, ak nás aj života zbaví, však v nebesiach veriacich všetkých zhromaždí do večnej slávy“ ( ES 502). Možno viacerí prehodnotili v tomto čase rebríček hodnôt. V tejto situácii si nanovo môžeme uvedomiť, čo nám Pán Boh naozaj dáva, čo prináša a čo od nás očakáva. On prišiel v poníženosti, v chudobe a v pokore. A predsa v ňom bolo tak veľa. „V ňom bol život a život bol svetlom ľudí.“(J 1,4) Buďme aj my pokorní a uvidíme, čo nám Pán Boh z Jeho milosti v Jeho dieťati dáva. Naozaj platia Jeho slová: „Či život nie je viac ako pokrm a telo viac ako odev?“ (Mt 6, 25) On nám prináša práve život a to aj život večný a s Ježišom pokoj, lásku, vieru, trpezlivosť. Iste aj všeličo z materiálnych darov nám dopraje. Ale bez tých duchovných sa tiež nezaobídeme. Aké to má zlé následky, ak sa nám vytráca viera, láska, trpezlivosť. Preto hľadajme Kráľovstvo Božie a všetko ostatné nám bude pridané. (Mt 6,33) Naozaj čiňme pokánie, lebo sa priblížilo Kráľovstvo Božie. ( Mk 1,15) Či to ešte nevidíme? Ono prichádza v Ježišovi nielen ako v malom bezbrannom dieťati, ale aj mocnom a milostivom Sudcovi. On nám naozaj prináša život. On porazil smrť a každý, kto v Neho verí, má život večný. Nájdime si čas na Neho a pozvime Ho do svojich domácností, do svojich sŕdc. S Ním určite nemusíme byť sami, aj keby platili akékoľvek opatrenia. On nájde prostriedky, aby prišiel aj za nami, aby nám možno sprostredkoval spoločenstvo cirkevného zboru, aby nás obdaroval. Otvorme Mu, vpusťme Ho a aj poďme za Ním. On dobrých darov nesie dosť.

Prajeme Vám požehnané sviatky, aby sme znova a ešte viac objavili, čo nám prináša, čo nám dal a zase dá. Nech si to vážime a zodpovedne s tým narábame vo svetle večnosti, na Božiu slávu i k nášmu prospechu.

Napriek tomu, že aj rok 2021 bol poznačený opatreniami z dôvodu pandémie a služby Božie nebývali až do apríla, konali sa v našom cirkevnom zbore viaceré tradičné i netradičné podujatia. 9. mája bol slávnostne odhalený pamätník obetiam totalitných režimov a evanjelickým farárom pôsobiacim v Piešťanoch za účasti biskupa Západného dištriktu Mgr. Jána Hroboňa i zástupcov samosprávy. Na tento pamätník okrem zborov Bratislavského seniorátu prispelo mesto Piešťany a najmä Trnavský samosprávny kraj v rámci participatívneho rozpočtu a bolo tak dokončené, ako nesie v názve aj projekt Svetla nádeje,o.z. „Pietne vzdelávacie a oddychové miesto.“ Spomínaný pamätník sa nachádza na bývalom Teplickom cintoríne a je súčasťou pietnej uličky, kde sú pamätníky aj rímsko-katolíckeho farára Antona Srholca a židovského rabína Teichtala. Pamätníky navštívili a osobnosti si uctili aj členovia Konfederácie politických väzňov 12. 5. 2021. V pamätný deň holokaustu 9. 9. 2021 sme spolu so Židovskou náboženskou obcou organizovali spomienku na deportovaných piešťanských Židov, ktorých mená čítali žiaci gymnázia. Zaznel príhovor generálneho biskupa Mgr. Ivana Eľka i zborového farára ThDr. Dolinského. 4. 7. 2021 sme si v Novej Lehote slávnostnými službami Božími pripomenuli 150 rokov tamojšieho kostola. V neskoršom termíne 19. 9. 2021 sa konala slávnosť konfirmácie troch konfirmandiek, predtým sme s nimi uskutočnili výlet do Podjavorinského kraja. V našom kostole sa konali aj koncerty- sláčikový i organový.Vedenie besiedky ukončila z dôvodu presťahovania sa Mgr. Barbora Vavrová. Túto úlohu si vzala na zodpovednosť Mgr. Jana Šandriková. Týmto dvom sestrám i ďalším dobrovoľníčkam, ktoré by chceli túto službu vykonávať, patrí úprimná vďaka. Srdečné poďakovanie vyslovujeme aj dlhoročnej pokladníčke Ľudmile Tomkovej za obetavú a zodpovednú prácu. Radi privítame nových členov aj pre ďalšie zborové podujatia. Po dlhšej prestávke sa začal stretávať na nácvikoch zborový spevokol v nedeľu po službách Božích pod vedením zborového kantora LotharaWalther. Mladší členovia zboru zase organizujú biblické hodiny, ktoré bývajú v nedeľu večer o 19.00 v zborovej sieni. V uplynulom cirkevnom roku si Pán Boh povolal na večnosť dlhoročného kronikára a archivára Mgr. Mateja Tótha, niekdajšiuzapisovateľku Annu Končitú i Vladimíra Turana, ktorý o.i. zabezpečoval vianočný stromček do kostola. S vďakou a úctou myslíme na ich prácu a všetkým rodinám, ktoré sú zarmútené odchodom svojich blízkych vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Ale potešili sme sa aj z prírastkov detí v rodinách predsedníctva i koordinátora mládeže. Prispeli sme aj na dobročinné účely prostredníctvom organizovaných zbierok ECAV ľuďom, ktorých zasiahol výbuch plynu v činžiaku v Prešove, ľuďom postihnutých ničivým tornádom na Morave alebo prostredníctvom spoločnosti Pierott na účely rehabilitácie postihnutého chlapca Marka.

Stále je možnosť zakúpiť si zaujímavú a obrazovo bohatú knihu O ŽIVOTE PIEŠŤANSKO-NOVOLEHOTSKÉHO ZBORU, cenu ktorej presbyterstvo stanovilo na prijateľnú sumu 10 euro. Nevieme, aké opatrenia budú počas vianočných sviatkov, ale máme nádej, že služby Božie sa budú aspoň s obmedzeným počtom účastníkov konať alebo aj prenášať prostredníctvom facebooku/zpiestan. Z uvedeného dôvodu rozpis služieb Božích uvádzame v menšom rozsahu, avšak všetky aktuálne informácie k Vianociam nájdete na stránke www.ecav.sk/piestany .

Vo Vianočnom liste z minulého roka sme Vás tiež informovali, že pravdepodobne dôjde k navýšeniu cirkevného príspevku, z dôvodu zavedenia povinných platieb do Fondu finančného zabezpečenia (FFZ) ECAV. Zborový konvent na svojom zasadnutí dňa 1.8. 2021 potom schválil cirkevný príspevok na rok 2021 vo výške 20 eur na každého dospelého člena CZ a 10 eur pre deti do dovŕšenia konfirmačného veku. Ako sme tiež informovali, toto navýšenie (o 5 eur/rok) by malo postačovať na ročné krytie výdavkov do FFZ, avšak len v prípade, že túto povinnosť si splnia všetci evidovaní veriaci CZ. Suma pre každý CZ (približne 6500 eur/rok pre Piešťany) je vypočítaná s ohľadom na počet jeho členov. V dôsledku toho je potrebné zistiť, koľko členov CZ má skutočne záujem evidovať sa ako platiaci člen nášho cirkevného zboru. V budúcom roku preto plánujeme pre-registráciu. Pravdepodobne bude prebiehať formou nových evidenčných listov, ktorých vyplnením, podpísaním a zaslaním udelíte súhlas, že budete členom CZ ECAV v Piešťanoch a zároveň si riadne uhradíte svoj ročný príspevok. Ročný príspevok v nasledujúcich rokoch bude potom vypočítaný z nového počtu členov. Veríme, že sa týmto vyhneme finančnému deficitu. Preto, ak by ste chceli byť naďalej riadnym členom cirkevného zboru a byť účastný na duchovných daroch členstva v CZ ECAV Piešťany, bude potrebné tlačivo vyplniť a zaslať. V kostole aj na stránke zboru Vás budeme včas informovať. Ak však už teraz plánujete sa neevidovať, môžete tak urobiť poštou na adresu: Farský úrad ECAV na Slovensku Piešťany, Štefánikova 6664/2A, 921 01 Piešťany alebo mailom: piestany@ecav.sk.

Ešte raz Vám prajeme požehnané prežitie vianočných sviatkov a do nového roku tiež veľa Božieho požehnania, zdravia, pevnej viery, lásky i nádeje.

ThDr. Branislav Dolinský   Mgr. Natália Šestáková, PhD.

zborový farár                       zborová dozorkyňa

Komentáre

Pridať komentár

Meno:
Text: