Zamyslenie z príležitosti Pamiatky reformácie 31.10.2020

V mene Boha: Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.

Pomodlime sa:

Teba nadovšetko, Kriste milovať,

pravdu Tvoju prijať, verne zachovať,

kríž svoj vziať na seba, z viery brať sily-

daj nám, Spasiteľu, Pane premilý! Amen...

Text: Zjav. 5, 1-5:

„Na pravici Sediaceho na tróne som videl knihu, popísanú zdnu i zvonku, zapečatenú siedmimi pečaťami. Videl som aj mocného anjela, ktorý hlásal mohutným hlasom: Kto je hoden otvoriť túto knihu a zlomiť jej pečate? Ale nikto na nebi ani na zemi ani pod zemou nemohol otvoriť knihu ani nazrieť do nej. Nato plakal som veľmi, že nikto nebol hoden otvoriť knihu ani nazrieť do nej. Vtedy povedal mi jeden zo starších: Neplač, ajhľa, zvíťazil lev z kmeňa Júdovho, koreň Dávidov, aby otvoril knihu a jej sedem pečatí!“

Milí bratia, milé sestry!

Aká nás čaká budúcnosť? Bude vôbec nejaká? Nie je vôbec ľahké zachovať si v tieto dni optimizmus. Dovolila som si Vám predostrieť niekoľko myšlienok na povzbudenie.

„Neplač, ajhľa zvíťazil lev z kmeňa Júdovho...“ Čo Sediaci na tróne, teda Pán Boh, uložil svetu, čo čaká aj samotnú cirkev v budúcnosti, je veľkým tajomstvom, uloženým v knihe. Kto je hoden otvoriť túto knihu? Podľa nášho textu nikto na nebi z duchovných bytostí, nikto na zemi zo žijúcich, nikto pod zemou v podsvetí z mŕtvych.Mnohí sa už usilovali nazrieť do budúcnosti sveta, vystopovať Božiu radu, Boží plán, rozriešiť zmysel života, mnohí chceli byť spasiteľmi sveta, ale nik pravý sa nenašiel. A zvedavý človek by rád vedel, aký bude koniec. Pravdivými zostávajú Kristove slová, že o tej hodine nikto nevie. Do tajomstva večnosti sa nik nedostane, to si Pán Boh ponechal vo svojich rukách.

Nemohúcnosť je pre Jána niečím hlboko zarmucujúcim až tragickým, preto plače. Plače nad tým, že nám všetkým je skrytá múdrosť Božia. Nemôžeme otvoriť knihu, lebo nie sme toho hodní. Odpadli sme od večnosti, nemôžeme pochopiť večnosť, lebo sme hriešni. Odpadli sme od Pána Boha, nemôžeme pochopiť Božie plány. Problém zla, hriechu znemožňujú byť Božím, viac vidieť a viac môcť skrze vieru porozumieť a tak vedieť aký bude koniec. Je to biedny stav človeka, opustenosť, najmä v ažkých chvíľach utrpenia. Ale v každom prípade je lepšie plakať s Jánom a trápiť sa nad zavretosťou knihy, než sa jej zmocniť v pyšnom pocite, že všetkému rozumiem a môj výklad je normatívny.

V smútku opustenosti potešil Jána jeden zo starcov, že predsa niekto je hoden otvoriť knihu. Levom a koreňom je zasľúbený Mesiáš, Kristus, ktorý premohol svet . On zvíťazil nad hriechom i nad diablom, porazil mocnosti zla, On je hoden otvoriť knihu tajomstiev sveta a zrušiť jej pečate. Kristus je VÍŤAZ , lebo zvíťazil nad najmocnejším nepriateľom, nad hriechom. Už Jeho poslaním na zem sa začal boj proti hriechu, začal sa Boh ujímať vlády a pri druhom príchode dokončí slávne dielo, prevezme vládu celkom pre svojho Otca. On už za pozemského života učil ľudí poznať zmysel života a pri druhom príchode uskutoční, aby veriaci videli, v čo uverili. Pretože Kristus zvíťazil, nie je treba nariekať. Bez Neho by človeku zostal len zúfalý plač.

Dôveruj Víťazovi Ježišovi Kristovi za každých okolností svojho života a budeš aj ty víťaz.

Amen.

Modlitba: Drahý Pane Ježiši Kriste, hodný si vziať česť, slávu a moc. Buď nám milostivý. Odstráň z nás všetky prekážky, ktoré by mohli brániť Tvojmu požehnanému pôsobeniu v nás. Veď nás ku pravému pokániu, k spasiteľnej viere, k príkladnému životu, vydávaniu svedectva o Tebe, k úprimnej oslave Tvojho svätého mena. Daj do našich sŕdc dôveru v Teba, v Tvoju moc, v Tvoje víťazstvo, aby sme si nezúfali, ale v každom čase Ti dôverovali.

Amen.

Gabriela Kmošenová

Komentáre

Pridať komentár

Meno:
Text: