Zamyslenie 4. januárový týždeň

Oblečte nového človeka
...obnovte sa duchom svojej mysle 24 a oblečte nového človeka, stvoreného podľa Boha v spravodlivosti a svätosti pravdy". Ef 4,23-24


Bratia a sestry. Keď sme po namáhavej práci upotení, zašpinení na tele i oblečení, necítime sa príjemne. Následne po okúpaní a preoblečení sa do čistého, hneď sa človek cíti sviežejšie. Podobná zmena môže nastať i  v duchovnej a mravnej oblasti nášho života. Na to poukazuje apoštol: Vyzlečte si starého človeka...a oblečte si nového človeka.  Vieme, že na všetko treba čas. Ako aj prezliekanie určitý čas trvá, tak je to aj s obliekaním nového človeka. Je to proces za predpokladu ochoty. Jasné je, že obsah šatníka nie je našou výrobou, česť výnimkám, tak ani nový človek sa nevytvorí sám. Byť novým človekom môžeme smelo nazvať procesom obnovy, ktorú Pán Boh pri nás koná mocou Ducha Svätého. Opäť ale zdôrazňujem, vyžaduje si to ochotu chcieť zanechať staré spôsoby a prijať nové.     

Aká je akútnosť spomenutého procesu zmeny, obnovy, ? Takúto zmenu života pokladá apoštol za nevyhnutnú! Uvádza aj niektoré dôvody. Hovorí: Vyzlečte si starého človeka s predošlým spôsobom života, ktorý hynie klamnými žiadosťami. Inými slovami ide tu o túto výzvu: Zanechajte staré, zlé životné spôsoby. Ak žijeme starým, hriešnym spôsobom života, sme nekritickými otrokmi svojich vášní, zlých žiadostí, ktoré vychádzajú z vnútra. Tieto vášne, túžby, žiadosti nášho vnútra sľubujú síce, že nám prinesú šťastie a blaženosť, ak sa budeme riadiť podľa nich. Ale to je len klam a mámenie. Ako otroci svojich vášní nikdy nedosiahnete skutočné šťastie. Chvíľkový pôžitok síce blaží,  žiaľ zastiera tragickú skutočnosť rútenia sa  do záhuby. Apoštol vyzýva na radikálnu zmenu životných spôsobov preto, lebo život v starom štýle je život v sebaklame a vedie k záhube. Uvedomme si, že apoštol to napísal na základe vlastnej skúsenosti. A ak si trocha pozornejšie všimneme svoj život, život druhých ľudí, musíme mu dať za pravdu.

Pán Boh vie presne, ako by mal človek myslieť, ako by mal konať, ako by sa mal správať vo všetkých životných situáciách. Čím viac sa k Božej predstave o nás priblížime, tým viac sme človekom. Blížiť sa k Božej predstave o nás apoštol nazýva: obliecť si nového človeka.

Ako sa má táto zmena uskutočniť, kde sa tento proces obnovy má vlastne začať? Táto otázka je nevyhnutná, aby sme vedeli, ako sa máme pustiť do tohto diela obnovy na nás samých. V texte nachádzame na ňu odpoveď. Odpoveď, s ktorou sa stretáme aj v iných apoštolových textoch, aj v evanjeliách. Odpoveď sa v našom texte dá formulovaná takto: Obnovte sa duchovným zmýšľaním. Inými slovami sa to dá vyjadriť takto: Obnovte sa duchovnou premenou, duchovnou transformáciou svojho myslenia. S myšlienkou duchovnej obnovy svojej mysle sa  stretneme v Novej zmluve častejšie. Preto si myslím, že ide o zásadnú novozmluvnú myšlienku, ktorú si treba dobre povšimnúť. Jej obsah je tento: Žijeme v záplave nových myšlienok, nových impulzov, často hriešnych, ktoré ku nám prichádzajú najviac cez televíziu a internet. Ale vychádzajú aj   z nášho podvedomia, poviem to nábožensky,  z nášho srdca. Časom to vyjde najavo, pretože platí: Z plnosti srdca hovoria ústa. Ako sa s tým vyrovnať? Proti takémuto mysleniu treba postaviť nové myslenie, myslenie, ktoré zdroj svojej energie a svoj nový obsah nachádza   v Božom Duchu, myslenie, ktoré sa učí myslieť od tohto Ducha. Máme na to dosť síl? Apoštol si nikdy nemyslel, že obnova človeka je dielom samého človeka. On na sebe zažil obnovu tak, že sa cítil premožený silou Ježiša Krista. Aj naša obnova, zoblečenie starého a oblečenie nového človeka, sa môže uskutočniť len tak, že Boží Duch zlomí náš hriešny odpor a že nás naučí myslieť novým spôsobom. Preto je v texte výzva, aby sme tvrdohlavo neodporovali pôsobeniu Božieho Ducha: „Nezarmucujte Svätého Ducha Božieho, ktorým ste boli spečatení na deň vykúpenia." Nikto z nás nežije náhodou. Každého z nás Boh chcel a s každým má svoj celkom osobitný plán. Ak hľadáme jeho vôľu a žijeme podľa nej, pomaly napĺňame tento Jeho plán. Takto nikdy nezažijeme pocit, že srne žili naprázdno. Jedine Boh dokáže úplne uspokojiť ľudské srdce.

Uvažovanie nad témou „Nový človek" z Ef 4 nás vedie k vážnemu napomenutie pre život: „Nežite, ako žijú pohania,..." Aby sme spoznali, ako žijú pohania, stačí sa pozrieť okolo seba. To, čo charakterizuje dnešnú dobu, to bolo i v dobe  Pavla. Ide hlavne o dve veci. Predovšetkým je to záujem  o hmotné a pozemské veci a tým druhým je myslenie na svoj prospech, alebo na prospech tých, ktorých mám rád. Takýto spôsob života nie je hodný kresťana, pretože kresťan je povolaný k novému životu. K životu s Bohom. V tomto zmysle máme prijať výzvu ap. Pavla, aby sme si „obliekli nového človeka". Ihneď nám to aj vysvetľuje, aký je ten nový človek. Je podobný Kristovi. Na Kristovi jasne vidíme, čo znamená byť človekom podľa Božieho vzoru. Jemu nešlo o vlastný prospech, ale o prospech druhých. Mal srdce plné lásky, dokonca i k nepriateľom. Nestaval sa do popredia, nepanoval, ale slúžil. Správne užíval všetky veci. Nepriľnul k majetku, k moci ani ku sláve.     To je obraz nového človeka.
Nie je jednoduché takto žiť, ale je to povinnosťou každého pokrsteného. Kráčajme teda životom s očami upretými na Ježiša a s Božou pomocou usilujme vo všetkom sa Mu podobať, aby sme nežili ako pohania, ale dôstojne, ako Božie deti!

Bratia a sestry. Hlavnou myšlienkou z textu Ef 4, ktorý som rozoberal,  je: Byť novým človekom. Aby sme naplnili tento cieľ, je potrebné skrze slovo Božie, pôsobnosť Ducha Svätého a isteže aj našou dobrou vôľou, zmeniť svoje zmýšľanie!"
Dokážeme rozoznať dobro od zla. Chápeme, čo je dokonalé a čo je menej dokonalé i to, čo je hriech. Skúmajme teda svoje srdce, čo hľadá a čo očakáva od života. Zmena zmýšľania je potrebná v tých túžbach, ktoré nie sú v zhode s Božou vôľou.

Nasledovať Krista znamená voliť si jeho vôľu za našu jedinú túžbu. Vždy a všade. Dokonca i v tom prípade, že by to v tomto svete pre nás znamenalo nejakú materiálnu stratu či nevýhodu.

Nech nás naliehavosť, s akou sa Pavol obracia na Efezských, vyburcuje najprv k hlbokému spytovaniu svedomia a následne k rozhodnému predsavzatiu nasledovať Krista plnením jeho vôle.                                                                                                               Amen.

Komentáre

Pridať komentár

Meno:
Text: