Biblické zamyslenie k nedeli 15.3. 2020

Biblické zamyslenie k nedeli 15.3. 2020.

Drahí bratia, drahé sestry. Na všetkých nás, bez rozdielu, doliehajú neistota a obavy z možného ohrozenia nás, našich drahých, predovšetkým našich milovaných starých a prastarých rodičov. O to náročnejšie je to, že sme v mnohých prípadoch od seba odlúčení, rovnako tak aj zo spoločenstva cirkvi. V láske a skrze nášho Spasiteľa Ježiša Krista sme však všetci spojení. Na to nezabúdajme, žehnajme si a modlime sa jeden za druhého navzájom, aj keď sa možno nevidíme. Rovnako tak myslime v modlitbách na všetkých nemocných a prosme o Božiu milosť pre nás, našich blízkych, náš národ i celý svet.

Určite väčšina z Vás postrehla, pri dialógoch ohľadne COVID 19, aj poznámku ohľadne skonštatovania, že i prorocká kniha Zjavenie Jána, pozná možný epidemický (pandemický) jav nákazy. Napr. Zjavenie Jánovo, deviata kapitola. (Zj 9,1-12) Ide o trápenie kobylkami, ktoré nemajú škodiť tráve na zemi, ani nijakej zeline, ani stromu, ale len ľuďom. 7. Kobylky sa podobali koňom, pripraveným do boja. Na hlavách mali vence ako zo zlata, ich tváre boli ako ľudské, 8. vlasy mali ako ženy, zuby ako levy, 9. panciere mali ako z ocele, zvuk ich krídel bol ako hrkot mnohých vojnových vozov, rútiacich sa do boja. 10. Chvosty a žihadlá mali ako škorpióny. Vo chvostoch mali moc škodiť ľuďom päť mesiacov. Ide o obraz symbolicky názorný. Kone znázorňujú rýchlosť šírenia epidémie, vence - víťaznú silu, ľudské tváre - možnosť priblíženia sa ľuďom, ženské vlasy sú znakom vábivosti, čo je nebezpečné, ak sa podceňuje vlk v ovčom rúchu. Vnútorná hltavosť a dravosť je symbolizovaná zubami leva. (Joel 1,6). Majú panciere na znak nepremožiteľnosti, keby sa im chcel človek ubrániť. Zvuk ich krídel je ohromujúci, ohlušujúci (Joel 2,5). Najhroznejšia ich zbraň je žihadlo v chvoste, ktorým môžu uštipnúť a spôsobiť smrteľné bolesti. Mohol by sa niekto spýtať, prečo použil Ján na znázornenie nemoci obrazu o kobylkách? Preto, lebo práve kobylkami, ktoré budili hrôzu, to mohol vo svojej dobe najlepšie zobraziť.

Je toto slovo naplnením súčasného diania? Takto položená otázka vôbec nie je namieste. Je tu niečo oveľa podstatnejšieho. V diskusných reláciách sme počuli, koľko už epidémii svet v minulosti zažil a nevylučujú do budúcna ďalšie. Čo je teda oveľa podstatnejšie? Ponaučenie zo Slova Božieho, ako aj súčasného diania. Musíme uznať: Všetci bez rozdielu sme zraniteľní a teda aj pominuteľní. Čo nám z toho plynie? Zodpovednosť. Zodpovedné správanie sa k životu a rovnako tak zodpovedné správanie sa voči večnosti.

Sme v pôstnom období, životné tempo sa spomalilo, o to viac rozhorlime vieru, lásku, nádej, svoj vzťah k nášmu Spasiteľovi Pánovi Ježišovi Kristovi. Modlíme sa za Vás a odovzdávame Vás do Božej milosti a ochrany.

Vladimír a Gabriela Kmošenovci, farárovci ECAV Pezinok.

Komentáre

Pridať komentár

Meno:
Text: